Friday, May 18, 2012

Zhafran Turn 2 years old

It's been so long until mummy last update...sob...sob...mummy were too busy raising you up my dear....Zhafran dah jadi big boy dah sekarang...tapi manja nyer!!!!....

Anyway, today is your Birthday!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

HAPPY BIRTHDAY MY DEAR MANJA.....BE A GOOD BOY...MAY YOU ALWAYS UNDER ALLAH GUIDANCE AND BLESS...INSYAALLAH....
So, this year, two celebration....

One:
As usual, rumah nenek la....mummy prepare party pack, big ball cake and balloon....sure you are so happy kan!...cuma kek tu suppose to be shared with Mak Su but orang bakery tu wrongly sized the cake...mummy tukarla kek tu hantar ke rumah nenek.....hmm look happy...mummy jeles tau!
 


Two:
Celebration at Opah's house...yang nie cake spiderman playing football...hihih act the original idea is ultraman playing football..tapi ultraman takde pulak jual....so jadila spiderman je....

Kat rumah Opah tak ramai...ader Mak Su, Pak Su, Mummy, Daddy and Opah je...so banyakla cake lebih....tapi takpe...mummy bagi jiran2 Opah...seronok je budak-budak tu dapat kek and biskut teddy bear Zhafran...insyaAllah...moga anak mummy murah rezeki.....

Hadiah, yes lots of present dari nenek, kak huda, kak adah, kak yah, kak hanan, abg adie, abg wafi, abg basit, iqbal, irfan, balkis..and ain pon ader.....sekarang tgh tunggu hadiah dari untie is...maner untie is nie...kater nak bagi hadiah......

Kat bawh nie gambar Zhafran 'SMUG' dengan hadiah dier......



Tuesday, May 3, 2011

Zhafran another akikah

1hb haritu selamat mummy selesaikan akikah Zhafran...jadi sudah cukup la 2 ekor kambing untuk Zhafran..nanti jangan lupe bawa mummy and daddy yer!...daddy dah pilihkan kambing yang gemuk2 untuk anak mummy ni..maklum la anak mummy kan ABOM...nanti penat pulak kalau kambing tu kurus...hehehe

Tapi yang seronok nyer masa nak pilih kambing...Zhafran sibuk nak main kejar-kejar dengan baby kambing...macam dh boleh berjalan..mummy la terpaksa jadi runner Zhafran kejar2 kambing tu..cute je Zhafran tergelak2..nasib mummy kambing tu tak marah mummy..tapi mummy tak sempat nak amik gambr sebab daddy kater tak payah...huhu..takpelah...kan!

Akikah Zhafran mummy buat sekali dengan b'day Tok Mak and Birthday Zhafran. Sajer mummy celebrate awal...hari sabtu nyer..mummy siapkan la goodies untuk anak2 kecil..tapi yang kelakarnyer...Zhafran nak semua goodies tu..tak nak bagi orang...hehe kelakar betul! bukan satu....sebakul...hahahaha

Kek Zhafran pulak Pak Usu belanja....mummy request..hehe pak usu siap belikan secret recipe lagi!...nanti tahun depan Pak Usu belanja lagi eh..lepas tu 3 tahun lagi..Pak usu belanja la mummy beli BMW...hahaha...mainan pon jadila....hahahahahah....

ok, ape2 pon..semua nyer berjalan lancar...gambarnyer tak dapat nak amik banyak...Zhafran meragam je...dah kenal orang kot!...asyik berkepit je dengan mummy...tak dpat la mummy nak pegang kamera...huhu...

oklah, sampai di sini dulu....

I LOVE U!!!!!!!!!

Monday, March 28, 2011

Zhafran with his Peek A Boo

Zhafran got new book from Mak Su...his first book...'Peek-A-Boo'...mummy so lazy to write today. So just paste the picture. It would tell everything.

Wednesday, March 23, 2011

Zhafran Makan Burger

video

Zhafran is coming to 10 months old. Phewiiiiiiitttttttt...My baby getting bigger...bila makin besar ni makin banyakla karenah Zhafran. Satunyer Zhafran tak suke share makanan Zhafran. Tengok video tu, penat Mummy mintak...macam-macam la karenah Zhafran. Dah la burger tu Mummy punye. Saje je Mummy minta Zhafran pegang kan. Tiba-tiba jadi Zhafran punye. Tension je Mummy.

Anak Mummy jangan jadi lokek ok! Kene jadi pemurah macam Mummy and Daddy...nanti kalau pemurah...Allah pun murah kan rezeki kite tau!...Ingat tu...

Dari Mummy yang makin cute.

Wednesday, January 12, 2011

Zhafran New Language

video
Zhafran start saying dadadadada today...yes, that his first time...daddy the one who so excited...hahaha finally daddy speak like zhafran tooo....hahaha
Second things Zhafran start to clap his hand on...yes..on his own....
3rd things...Zhafran know how to give 'High 5'...this must be Kakak Huda teach you rite?

lalallalaa.....luv u my cute 'ABOM'

Thursday, November 25, 2010

Zhafran @ 6 Months

Akhirnya, mummy dapat jugak update blog Zhafran yang dah bersawang ni. Dah la memang nama laman sesawang. Memang betul-betul bersawang few months ni. Hmm, banyak yang berlaku since few months ni. Tapi nanti je la mummy cerita and upload gambar nya yer! Mesti Zhafran teringin nak tahu perkembangan Zhafran kan.....

Today, Zhafran dah turn to 6 months and mummy so excited to feed you with solid food. Why? Lots of reason. One of it, Mummy can cheat a bit when giving medicine. Hehe. Siapa suruh Zhafran susah nak makan ubat. So lepas ni mummy can put the medicine inside your food. Yes.

Ok, 1st menu for Zhafran, Mummy introduce you to bubur. Mummy masak bubur kosong + ayam + carrot. Tapi, for the first time, mummy kene la blend dulu. Takut Mummy kalau Zhafran tercekik. Even worst kalau unblend solid food tu luka kan tekak Zhafran. Look like Zhafran like it so much. Mula-mula tu Zhafran buat muka pelik but after few spoon, relax je Zhafran makan. Best, best...habis separuh mangkuk. Lebihnya, hehe mummy la makan. Menu bubur tu mummy bagi Zhafran makan seminggu.

Lepas tu, mummy tukar sikit menu Zhafran. Mummy buatkan bubur ikan bilis + cauliflower + carrot. Hmm tapi yang ni Zhafran tak suke sangat. Zhafran buat muka pelik from 1st spoon sampai la last sekali. Hmm, bukan anak mummy la kalau tak suke ikan bilis tau!... Yang ni mummy buatkan untuk 2 hari je coz kesian Mummy tengok Zhafran. Macam terpaksa je.

Apart form bubur, Mummy belikan Zhafran biskut baby. Yang ni tak yah cakapla, dah memang sedap. Sekali bagi, habis satu keping tu. Kak Hanan adalah orang yang paling suke layan Zhafran makan biskut. Hehe...Kak Hanan kata macam best je tengok Zhafran makan. Hmm, bagus-bagus. Teruskan usaha anak mummy untuk makan k! Nanti mummy cari lagi resepi yang best untuk Zhafran ok!.

K lah, sampai sini je la dulu...nanti dah malas pulak mummy nak tulis.

Bersambung di lain waktu.

Saturday, August 21, 2010

Zhafran demam

Zhafran start demam dari semalam. Petang masa mummy ambil dari rumah Mak Cik Lina, badan Zhafran panas sikit. Mak Cik Alina kata Zhafran demam sebab kene injection + rindukan daddy. Since semalam berbuka rumah Nek Jemilah, mummy tak sempat lagi bagi ubat. Balik je rumah mummy terus letak Cool Fever kat dahi Zhafran. Syukur on the way balik Zhafran dah tertido dalam kereta. Senang sikit mummy nak kemas-kemas barang.

Pagi ni, badan Zhafran masih panas, 38.5C. Pagi-pagi lagi mummy mandi kan Zhafran sebab nak turun kan panas badan. Lepas mandi, Zhafran makan ubat demam, susu dan dalam ½ jam Zhafran terus tertido. Mummy check lagi panas badan Zhafran, dah 37C. Alhamdulillah.

Dalam 45 minit tido Zhafran terjaga. Ni mesti sebab cari-cari mummy, mummy tak ada kat sebelah kan! Manja betul. Mummy sambung bagi Zhafran susu tapi kali ni mummy selimutkan dengan kain pelekat daddy. Lepas mummy tepuk-tepuk sikit atas bahu, Zhafran tertido lagi. Alhamdulillah, kali ni nyenyak tidur. Zhafran rindukan daddy ye! Jam 4 petang, daddy sampai rumah. Masa tu jugak Zhafran bangun. Celik mata terus Zhafran senyum besar sebab nampak Daddy. Wah! Rindu betul dengan daddy ye! Paling ajaibnya, petang tu jugak demam Zhafran dah kebah.

Anak mummy…anak mummy…